احتکار کاغذ این بار به بهانه انتخابات مجلس
با توجه به نزدیک شدن به ایام انتخابات مجلس شورای اسلامی عده ای از واردکنندگان کاغذ ها را در انبار نگه داشته و برای مصرف در انتخابات دپو کرده اند. این موضوع در میان تجار و واردکنندگان کاغذ امری بدیهی بود.
یکی از واردکنندگان کاغذ که سال هاست در کار واردات کاغذ چاپ و تحریر است، می گوید با وضعیت امروز بازار، دپوی کاغذ به امید گران تر شدن کاری عقلانی نیست، زیرا هر آن احتمال این است که کاغذ دچار کاهش قیمت شود؛ بنابراین چندان منطقی نیست که عده ای کاغذ بیاورند و احتکار کنند به امید اینکه در آینده ای نزدیک و به هنگام انتخابات بفروش برسانند.
در حالی که برخی از واردکنندگان این ادعا را کذب می دانند، مشکل اصلی در بازار کاغذ بی برنامگی و سوء مدیریت دولتمردان است چرا که کاغذ بسیار زیادی با ارز ۴۲۰۰ تومانی به کشور وارد شده است اما به علت عدم نظارت کافی، این کاغذها در انبار احتکار شده است. خبرهایی مبنی بر اینکه بسیاری از دلالان و مفسدان اقتصادی موقعیت حساس شروع سال تحصیلی را در نظر نمی گیرند و با احتکار کاغذ دولتی، به دنبال آن هستند که در اسفند ماه و ایام انتخابات آن را با قیمت بالاتری عرضه کنند.
ابوالفضل روغنی گلپایگانی رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا از جمله کسانی است که این اقدام را چندان دور از ذهن نمی داند و می گوید: احتمال این وجود دارد که کاغذهایی برای استفاده در زمان انتخابات به کشور وارد و احتکار شود.
آشفتگی بازار مواد اولیه، نفس چاپخانه ها را به شماره انداخت
به گفته فعالان عرصه چاپ دو سال اخیر سخت ترین سال فعالیت حوزه چاپ و نشر بوده که ادامه این روند و نبود چاره اندیشی مناسب، ممکن است این صنعت را که سابقه فعالیتش به سال ها قبل برمی گردد را با چالش جدی مواجه ساخته و حتی به تعطیلی برخی چاپخانه ها بیانجامد.این روزها صنعت چاپ در ایران حال و روز خوشی ندارد و چاپخانه دارها برای ادامه فعالیت خود با سختی های فراوانی مواجه هستند. نوسانات و گرانی قیمت ارز، کاهش سفارشات، تلاطم و آشفتگی در بازار قیمت مواد اولیه، کمبود کاغذ و سایر مواد مصرفی، نفس چاپخانه ها را به شماره انداخته است. مشکلات این عرصه عمدتا مربوط به کمبود و گرانی مواد اولیه شامل کاغذ، مرکب و زینک است.
وزارت ارشاد باسهمیه بندی کاغذ رانت ایجاد می کند
وزارت ارشاد اصرار به سهمیه بندی کاغذ دارد و در واقع توزیع رانت را سهمیه بندی می کند. چندی پیش وزارت صنعت، معدن و تجارت کارگروه کاغذ را به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی واگذار کرد و از زمانی که وزارت ارشاد در این موضوع دخالت کرد، به جای آنکه اوضاع کاغذ بهتر شود، بدتر شد. در واقع انتقال کارگروه کاغذ از وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اشتباه بود و اگر این کارگروه ذیل وزارت صمت باقی می ماند، قطعا چنین مشکلاتی پیش نمی آمد. اگر نرخ ارز، ازاد شود بازار آرامش بیشتری پیدا می کند.
افراد بیشتری مجوز واردات کاغذ می گیرند
وزیر فرهنگو ارشاد اسلامی در موضوع مجوزهای صادر شده برای واردات کاغذ ضمن بیان اینکه افراد شایسته ای تاکنون مجوز گرفته اند، اعلام کرد افراد بیشتری مجوز واردات خواهند گرفت. وی با اشاره به اینکه آمارها میگوید ۴۰۰ هزار تن مصرف کاغذ سالانه است که شامل درسی و تحریر و ۸۰ هزار تن آن هم مطبوعات و کتب است، افزود: شرایط ما در بحث کاغذ مطلوب نیست و وضعیت خوبی ندارد، عملاً در، دو ماه گذشته تخصیص ارز و واردات در حال انجام است.
صالحی افراد دارای مجوز واردات کاغذ را پنج وارد کننده اصلی عنوان کرد که مطبوعاتی که به چاپ می رسانند تیراژ بالایی دارند و بعد گفت: آنها حق واردات کاغذ دارند و تلاش می کنیم که تعداد وارد کننده ها را گسترش دهیم.
وزیر ارشاد وعده داد: در دوماه آینده با تصمیمات گرفته شده شرایط مطلوبی ایجاد خواهد شد تا کسانی که تاکنون واردات نداشته بتواند برای تامین کاغذ مورد نیاز اجازه واردات بگیرند.